Sunday, August 9, 2009

Animation Design


Interface AUTODESK MAYA
"Autodesk Maya, or simply Maya (a Sanskrit word for "illusion"), is a high-end 3D computer graphics and 3D modeling software package originally developed by Alias Systems Corporation, but now owned by Autodesk as part of the Media and Entertainment division. Autodesk acquired the software in October 2005 upon purchasing Alias. Maya is used in the film and TV industry, as well as for computer and video games, architectural visualisation and design.
In 2003, Maya (then owned by AliasWavefront) won an Academy Award "for scientific and technical achievement", citing use "on nearly every feature using 3-D computer-generated images"

Mesti korang pelik pebenda la yg pailang merepek neh..ok.for information korang sumetu adalah pergertian sedikit kepada pengenalan AUTODESK MAYA. Klu x paham lg benda neh adalah sopware yang digunakan untuk buat modeling animation r. Klu korang penah tgk citer UPIN IPIN, ICE AGE n lain2 lagi tu semu di buat mengunakan perisian nih la..

Apa yang pailang dapat belajar benda neh daripada miss world CIK SYUHADA BT MAT SIN selaku lecture pailang tuk subjek ANIMATION DESIGN. so, pailang nak tunjukkanla skit interface n shot2 menarik dalam pembikinan projek pailang yang lates neh.chek it out :



klu korang tengok pic modeling yang kaler ungu tu dalam nyer ada bone (tulang), jgn pk org je kne ade tulang, character design pon ada tulang. Tulang tu di create tuk permudahkan pergerakan sesuatu character 3D. So, segala pergerakannya akan di setkan dalam key sopware autodesk maya la mengikut masa dan pergerakan yang diingini. Ni sume adalah basic saje yang pailang dapat inform kat korang sume. Nak lebeh detail korang kene sabar la ek!..hiew2~

Ni pailang bagi sekali video yang pailang buat berdasarkan bone yang dah masukkan dalam character modeling. Pailang setkan key bagi benda tu berjalan ala2 micheal jackson.hiew2~

video

Ni pailang sediakan link autodeks r ea tuk korang sume nak dapatlkan maklumat ngn lebih lanjut: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?id=13577897&siteID=123112

Klu de papehal korang bleh contac pailang gne mail neh jeff_helixline7@yahoo.com or melalui blog neh ok..see ya~

Lalalalaa~

Silalah mendengar lagu neh..ex-pailang nyanyie neh..hiew2~


video

well you done done me and you bet i felt it

i tried to get you but you're so hot that i melted

i fell right through the cracks

and i'm trying to get back

before the cool done run outi'll be giving it my bestest

nothin's going to stop me but devine intervention

i reckon its again my turn to win some or learn some

won't hesitate no more no more

it cannot wait, i'm yours

well open up your mind and see like me

open up your plans and damn you're free

look into your heart and you'll find love love love

listen to the music of the moment maybe sing with me

ah la peaceful melody

its your godforsaken right to be loved love loved love love

so i won't hesitate

no moreno more

it cannot wait i'm sure

theres no need to complicate

our time is shortth

is is our fate, i'm yours

i been spending way too long checking my tongue in the mirror

and bendin over backwards just to try to see it clearer

my breath fogged up the glass

so i drew a new face and laughed

i guess what i'm sayin is there ain't no better reason

to rid yourself of vanity and just go with the seasons

its what we aim to doour name is our virtue

i won't hesitate

no more no more

it cannot wait i'm sure

theres no need to complicate

our time is shortit cannot wait, i'm yours....

Saturday, August 8, 2009

3D Studies

Kali ni pulak pailang nak show kat korang sume pebenda yang pailang blajar lam 3D STUDIES..benda neh dibawah naungan otai En. Abu Bakar Sabran. Senang citer panggil En. Burn jer..mesti dia tersengeh jer..keke~ Orait dalam 3d studies neh 3D modeling pailang menggunakan software STRATA 3D cx.

-our interface this software -

Dengan software nih pailang wat modeling tuk promotion booth. hasilnye chek it out >>


Posisi depan


Posisi tepi


Posisi atas


posisi Perspektif

Sume tu pailang snapkan dalam bentuk wireframe n korang bleh nampak camne bentuk modeling tersebut dalam bentuk perkiraan terperinci tanpa texture n randering.

Hasil sepenuhnya setelah pailang masukkan texture yg menarik mengikut citarasa keperepesionalannye incik pailang dengan rendering ultra for hight quality, we will see:




jeng3..ni finall booth for YAMAHA EXHIBITION by pailang. Benda ni jge kne di apresiasikan dalam bentuk video walk throw..pailang aplodekan khas tuk korang sume walaupaun x bape gah tp not now ek becoz fail besar need time to aoplode ok..wait k u all~

spesifikasi n media yang pailang gunakan dalam menghasilkan full 3Dmodeling adalah:

  • STRATA 3D cx
  • ADOBE PHOTOSHOP cs3
  • ADOBE ILLUSTRATOR cs3
  • ADOBE AFTER EFFECT cs3
  • ADOBE PREMIERE cs3

>> Korang jugak bleh mendapatkan maklumat lanjut bagi yang berminat kat link ni: http://www.stratacafe.com/


That all tuk korang sume..enjoy it~

Panorama

>> Orait kengkawan 1stly pailang nak knalkan satu benda neh tp neh pasal asgment pailang subjek computer aided design dibawah naungan otai En. Abu Bakar Sabran.sopware yg digunakan untuk hasilkan benda neh adalah Panorama Maker n bleh medianyer adalah sebarang camera yg ada function PANORAMA. Klu ada compom jadik asalkan shoot cantek.hasilnye gambar tersebeut bleh di lihat secara 360 darjah, horizontal n vertiacal.. Sopwey tuh akan beroperasi dengan menggabungkan gamba2 yg telah disnap mengikut keserasian gambar..kira kasi matching r.. PEHH!!macam best jer..tp cakap je x gune jgak kan..meh pailang tunjungkan tunjuukkan..tgk video kat bawah neh hasil daripada menggunakan sopware neh :


video

Neh hasil video yg korang bleh nengok r sendri barang yang pailang hasilkan tuk wat benda neh tp cam bengong skit xtau nape leh jadik horizontal plak videonyer bl masik lam blog neh. Papepun benda2 yg pailang digunakan tuk menghasilkan benda neh seperti berikut:
  • NIKON COOLPIX S51
  • TRIPOD
  • PANORAMA MAKER SOFTWARE.
klu korang nak tau lebeh lanjut sebagai permulaan click kat link neh : http://www.panoguide.com/

So,dan klu lg korang nak dapatkan software neh pailang akan try aplodekan nnt softwarenyer..
enjoy~

Sunday, July 26, 2009

tocheii 4 welcome~

ni my frist blog r..kosng lg r,,tak tau nak isi pe lg..tp selamat mai r ak ucapkan kepada siapa yang sudi meyinggah2 ke blog ak yg sewreng skit neh ok..by da way ak akan update yang da best tuk korang day by day ok..see ya~