Sunday, August 9, 2009

Animation Design


Interface AUTODESK MAYA
"Autodesk Maya, or simply Maya (a Sanskrit word for "illusion"), is a high-end 3D computer graphics and 3D modeling software package originally developed by Alias Systems Corporation, but now owned by Autodesk as part of the Media and Entertainment division. Autodesk acquired the software in October 2005 upon purchasing Alias. Maya is used in the film and TV industry, as well as for computer and video games, architectural visualisation and design.
In 2003, Maya (then owned by AliasWavefront) won an Academy Award "for scientific and technical achievement", citing use "on nearly every feature using 3-D computer-generated images"

Mesti korang pelik pebenda la yg pailang merepek neh..ok.for information korang sumetu adalah pergertian sedikit kepada pengenalan AUTODESK MAYA. Klu x paham lg benda neh adalah sopware yang digunakan untuk buat modeling animation r. Klu korang penah tgk citer UPIN IPIN, ICE AGE n lain2 lagi tu semu di buat mengunakan perisian nih la..

Apa yang pailang dapat belajar benda neh daripada miss world CIK SYUHADA BT MAT SIN selaku lecture pailang tuk subjek ANIMATION DESIGN. so, pailang nak tunjukkanla skit interface n shot2 menarik dalam pembikinan projek pailang yang lates neh.chek it out :



klu korang tengok pic modeling yang kaler ungu tu dalam nyer ada bone (tulang), jgn pk org je kne ade tulang, character design pon ada tulang. Tulang tu di create tuk permudahkan pergerakan sesuatu character 3D. So, segala pergerakannya akan di setkan dalam key sopware autodesk maya la mengikut masa dan pergerakan yang diingini. Ni sume adalah basic saje yang pailang dapat inform kat korang sume. Nak lebeh detail korang kene sabar la ek!..hiew2~

Ni pailang bagi sekali video yang pailang buat berdasarkan bone yang dah masukkan dalam character modeling. Pailang setkan key bagi benda tu berjalan ala2 micheal jackson.hiew2~

video

Ni pailang sediakan link autodeks r ea tuk korang sume nak dapatlkan maklumat ngn lebih lanjut: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?id=13577897&siteID=123112

Klu de papehal korang bleh contac pailang gne mail neh jeff_helixline7@yahoo.com or melalui blog neh ok..see ya~

No comments:

Post a Comment